AI, of kunstmatige intelligentie, heeft betrekking op systemen of machines die onze eigen intelligentie kunnen nabootsen om taken uit te voeren
. Tegelijkertijd kan deze intelligentie zichzelf tijdens dat proces verbeteren op basis van de vergaarde informatie. AI kan verschillende vormen aannemen en is een overkoepelende term waar meerdere begrippen onder vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan
.
We raakten het onderwerp AI al in ons artikel uit 2021 met een praktijkvoorbeeld uit Japan die in voorgaande Tech Paper van FATF is benoemd. AI en ML vormen voor FATF beiden hoopvolle technologieën voor de toekomst om in de enorme hoeveelheid data rond financiële transacties of een effectieve wijze verdachte transacties te gaan signaleren.
Natural Language Processing (NLP) en ‘soft computing’-technieken’
FATF ziet in NLP een vorm van AI die computers in staat stelt om taal te interpreteren en verwerken. Een vorm van ‘soft computing’-technieken is bijvoorbeeld Fuzzy logic. Fuzzy logic is een stroming binnen de logica waarin met waarschijnlijkheden wordt gerekend in plaats van alleen met de mogelijkheden ‘waar’ en ‘onwaar’. Je ziet in de praktijk dat die techniek bij sanctie-screening wordt toegepast bijvoorbeeld om namen en naamcombinaties die op elkaar lijken te relateren en zo toch personen te signaleren die mogelijk de gesanctioneerde zijn. Denk bijvoorbeeld aan het relateren van een Russische naamformulering aan Engelse verwoording.
Daarnaast ziet FATF NLP-techniek en fuzzy logic matching tooling als mogelijkheden om binnen bovenstaand domein de enorme berg aan false positives en false negatives te reduceren. En ook de uitdagingen in het domein datakwaliteit te overwinnen doordat men elementen van informatie beter aan elkaar kan koppelen. Bijvoorbeeld het automatisch koppelen van PEP-lijsten met zoekmachineresultaten, het signaleren van namen op sanctielijsten et cetera.
Distributed Ledger Technologie (DLT)
DLT is een vorm van een gedistribueerde database of grootboek of databases die op verschillende plekken opgeslagen en gesynchroniseerd worden zodat wijzigen van de informatie moeilijker wordt. In de praktijk is het bekendste voorbeeld van de toepassing van deze technologie die van de crypto currencies. FATF heeft hoop dat de toepassing van DLT de volgbaarheid van transacties op internationale of mondiale schaal kan verbeteren. Maar FATF ziet veel beren op de weg voor de doorbraak van deze technologie in de (nabije) toekomst.
Digitale oplossingen voor due diligence voor klanten
Digital solutions for customer due diligence is een verzamelterm voor technische oplossingen die klanten op een laagdrempelige wijze toegang geven tot de verstrekte diensten waarbij gelijktijdig de noodzakelijke CDD-activiteiten worden uitgevoerd. Denk hierbij aan toepassingen rond een digitale ID, zoals eIDAS, en diverse onboarding tools die snel en effectief checken op fraudesignalen (EVA, VIS), kredietwaardigheid (BKR) en logische variabelen als geolocatie van de klant.
De klant identificatie en verificatie is een essentiële hoeksteen in een effectieve AML-strategie, maar vormt vaak ook een flinke hindernis voor klanten. De huidige systemen en oplossingen zijn voor klanten veelal nog gebruiksonvriendelijk. De FATF signaleert dat Digitale ID’s voor de financiële echte drivers zijn om zowel de dienstverlening als de AML-inspanningen effectiever te maken.
Application Programming Interfaces (API’s)
Een API is een software-interface welke wordt gebruikt om op een geformaliseerde manier gegevens uit te wisselen tussen apps, programma’s, systemen en/of platformen. Een voorbeeld in Nederland van een ‘externe’ API is de VIS API van Stichting BKR. FATF stelt dat via moderne API’s het mogelijk moet worden om data buiten bestaande en nieuwe bronapplicaties, via koppeling en samenvoeging, te verrijken en (real time) te delen tussen stakeholders. Ook ziet FATF hier mogelijkheden om de toezichthouders meer real time de datastromen van de onder toezicht staande organisaties te laten monitoren om de kwaliteit van de AML/CTF-inspanningen te bewaken. Dat laatste is natuurlijk ook weer een spanningsveld met de belangen van financiële instellingen.