Hoewel de stappen in het stappenplan zijn genummerd, is de volgorde niet in beton gegoten. Het kan goed zijn dat bepaalde testen, zoals awareness testen, periodiek terugkomen. Terwijl de meest geavanceerde testactiviteiten, zoals red team testen, eens per jaar worden uitgevoerd. Het gaat erom dat de organisatie optimaal leert van elke testervaring, hierbij risico’s identificeert en zich continu blijft verbeteren om de weerbaarheid tegen cyberdreigingen te verhogen.
Afhankelijk van het type organisatie, de automatiseringsgraad, relevante dreiging en het belang van de diensten en gegevens die verwerkt worden, kan het management ervoor kiezen om elke stap periodiek in te plannen. Er zullen bedrijven zijn, die er op basis van kosten en baten voor kiezen om niet verder te gaan dan stap 7. Vanaf stap 8 Tabletop excercises wordt ook van de organisatie een stevige periodieke inspanning verwacht om testen uit te kunnen voeren.
De betrokkenheid van de IT-auditor verschilt per stap. Daar waar de organisatie nog onvolwassen is, zal de IT-auditor eerder een normerende rol vervullen. Maar naarmate de volwassenheid en weerbaarheid hoger is kan de IT-auditor een meer een katalyserende en/of coachende rol vervullen. In dit artikel wordt de rol van de IT-auditor bij de ontwikkeling van de cyberweerbaarheid van de organisatie nader toegelicht. In eerste instantie bij het op orde brengen van de basishygiëne (stap 2), daarna bij het verder ontwikkelen van de volwassenheid. Verder gaan we hier vooral uit van de rol van de interne IT-auditor en de mogelijkheden die zij of hij heeft om vanuit het Three Lines Model van het IIA (2020) te opereren.