Is AI nog beheersbaar? Kom ook naar het jubileumseminar ICT & Zorg

08 augustus, 2024
De Kennisgroep ICT & Zorg bestaat dit jaar twintig jaar. Om dit te vieren organiseert zij op dinsdag 12 november een seminar met als titel Is AI nog beheersbaar? Spanningsveld tussen innovatie en control in de zorg.
AI is niet iets voor de toekomst, het is er al. AI speelt een steeds grotere rol. Bijvoorbeeld met oplossingen om de efficiëntie, nauwkeurigheid en patiëntenzorg te verbeteren. Het kan problemen oplossen in primaire processen en zo medewerkers op een slimme en proactieve wijze ondersteunen in het dagelijkse werk.
Denk daarbij aan
  • het analyseren van grote hoeveelheden patiëntgegevens om trends en patronen te identificeren;
  • het samenvatten van medische rapporten, wetenschappelijke literatuur en patiëntendossiers, om snel de juiste informatie te krijgen; en
  • patiënten voorzien van basisinformatie en afspraakherinneringen door een AI gedreven assistent. Hierdoor verlaag je de werkdruk bij de zorgverleners.
Maar hoe houd je AI controleer- en beheersbaar? Wie ziet toe op de datakwaliteit? En hoe richt je de governance in? Dit soort vragen worden beantwoord tijdens het seminar. Dus meld u aan voor het seminar zodat we met elkaar inzicht krijgen in de rol die we als IT-auditor hebben en welke waarde wij kunnen toevoegen.

Waarom u ook zou moeten komen

Voorzitter van de Kennisgroep Nico Huizing vertelt in dit korte interview waarom ook u zou moeten komen.


Praktische informatie
Datum: 12 november 2024
Locatie: Eenhoorn, Barchman Wuytierslaan 2, 3818 LH Amersfoort - Route en parkeren
PE: 3 punten
Tickets: NOREA-(aspirant)leden, PvIB en ISACA-leden: € 45,-
Overig: € 80,-

Programma
13.00-13.30 uur    Inloop
13.30-13.35 uur    Opening door Nico Huizing, Kennisgroep ICT & Zorg
13.35-14.20 uur    AI in de zorg - Carl Moons, Julius Centrum UMC Utrecht
14.20-15.05 uur    AI en Data-platformen - Sander Klous, UvA en KPMG
15.05-15.30 uur    Pauze
15.30-16.15 uur    Datakwaliteit als voorwaarde AI - Renske Veenstra, Santeon Ziekenhuizen
16.15-16.45 uur    Paneldiscussie onder leiding van Viktor Krul
16.45 uur    Borrel

Aanmelden
Over de sprekers


Sander Klous is hoogleraar AI en Audit aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij medeverantwoordelijk voor de Data-Analyse dienstverlening van KPMG. De activiteiten van Sander richten zich op verantwoorde en beheersbare toepassing van AI. Hij is gespecialiseerd in waardecreatie met behulp van zogenaamde data-analyse-ecosystemen, waarbij organisaties gezamenlijk oplossingen bieden op het gebied van bijvoorbeeld betere zorg, sociale ontwikkeling, energiehuishouding of logistiek. Sander heeft een achtergrond in de hoge-energiefysica en heeft bijgedragen aan diverse projecten op CERN. Hij was onderdeel van het ATLAS experiment, dat in 2012 het Higgs-boson heeft ontdekt, waar in 2013 de Nobelprijs op is gevallen.


Renske Veenstra is programmanager van het bekroonde Health Intelligence Platform Santeon (HIPS). HIPS is het gezamenlijke dataplatform van de zeven Santeon-ziekenhuizen. Met het platform kunnen de ziekenhuizen snel en eenduidig informatie met elkaar uitwisselen en vergelijken, met als doel het ondersteunen van waardegedreven zorg. Alle zeven ziekenhuizen maken gebruik van dezelfde governance en dezelfde bouwstenen gebaseerd op (inter)nationale standaarden.


Presentatie
Datakwaliteit in de zorg, een zorg voor later? AI-modellen moet je trainen met data. De uitspraak ‘Garbage in, garbage out’ is ook van toepassing op AI en daarom is het van belang om datakwaliteit nu al aan te pakken. Santeon is gestart met het zetten van de stappen om datakwaliteit binnen zeven ziekenhuizen te verbeteren. Dit is niet eenvoudig, maar als we nu investeren plukken we daar straks de vruchten van. Renske Veenstra (programmamanager ICT & Informatisering) neemt je mee in de stappen die Santeon gezamenlijk met haar zorgprofessionals zet om Santeon breed datakwaliteit te gaan verbeteren.


 

Carl Moons is professor of Clinical Epidemiology and former director of research at the Julius Center, UMC Utrecht (www.juliuscenter.nl). He is also figure head Artificial Intelligence for Health of the UMC Utrecht and Utrecht University, developed the AI strategy of the UMC Utrecht and established 5 dedicated AI labs (AI Living Technologies and Regenerative Medicine; AI Molecular Medicine; AI Imaging and Imaging guided interventions; AI Methods and Fundamentals; AI Healthy Living and Prevention).

He has directed en co-written the development of an international quality guideline for

introduction of safe and effective AI in Healthcare (see https://guideline-ai-healthcare.com) which has been adopted in various countries. He leads two large international consortia which develop guidelines for AI in Healthcare: the TRIPOD+AI guideline for transparent and explainable reporting of AI in healthcare (see www.tripod-statement.org); and the PPROBAST+AI guideline on the assessment of quality and validity of AI algorithms in healthcare (see www.probast.org).

Carl Moons is also co-initiator and co-director of the Health Innovation Netherlands (HI-NL) infrastructure (see www.healthinnovation.nl). HINL is a unique nationwide infrastructure aiming to bring new bio-medical technologies as soon as possible to the market, to ensure for a sustainable, safe, effective, affordable and profitable MedTech and Biotech ecosystem. These biomedical innovations range from robotics, medical diagnostic and screening tests to biomarkers, decisions aids, AI algorithms and eHealth applications. HINL is established and executed by all stakeholders involved in the MedTech and Biotech field including innovators (private and public), insurers, healthcare professionals, patient and citizen organizations, competent authorities, health policy organizations and HTA specialists. 






Geschreven door
Natascha Gutterswijk
Natascha Gutterswijk
Webmaster en content manager