Tijd voor terugkoppeling 

31 oktober 2024
door: Irene Vettewinkel-Raymakers
Als bestuur hebben wij in oktober de tijd genomen voor onze jaarlijkse reflectie. Terugblikkend op de afgelopen jaren. Onze vier strategische speerpunten fungeerden hierbij als ons kompas op de weg die NOREA is ingeslagen om de relevantie en meerwaarde van ons beroep in de maatschappij te vergroten.

Om in dit reflectiemoment ook jullie input mee te nemen is in september via de REZINE een enquête uitgezet. Jullie antwoorden zijn waardevol! 71 respondenten hebben laten horen wat zij ervan vinden. Jullie feedback houdt ons als bestuur scherp, want jullie hebben naast positieve punten tevens verbeterpunten meegegeven. Het is mooi dat beide kanten van de medaille belicht zijn.

Op de schaal van 1-10 geeft het volgende % respondenten aan dat NOREA een 6 of hoger scorend wat betreft de bijdragen aan:
  • 64% het bevorderen van de maatschappelijke relevantie en externe profilering
  • 68% het zijn van frontrunner en thought leader in ons vak
  • 63% het verbinden van leden en andere professional
  • 73% het verstevigen van de kwaliteit van ons vak
De respondenten geven aan dat er een mooie weg is ingeslagen, maar dit is nog niet altijd goed zichtbaar. Ook liggen er nog genoeg kansen die we met elkaar kunnen oppakken.

NOREA mag zich zichtbaarder in het publieke debat vertonen en daarmee nog meer buiten de eigen beroepsgroep gaan acteren. Hierbij zou een breder beroep gedaan kunnen worden op de kennis & kunde van de ruim 1600 leden. Hierdoor kan sneller op actuele ontwikkelingen ingespeeld worden met handreikingen en educatie, waarbij naast de theoretische kaders gebruik gemaakt kan worden van aansprekende use-cases. Zo ook zou het goed zijn als deze expertise in vakbladen wordt geuit naast de verspreiding via LinkedIn. Daarnaast mag de website nog dynamischer worden. Ook wordt door de respondenten opgemerkt dat Young Profs/nieuwe leden meer dan welkom zijn om zich aan te sluiten bij kennis/werkgroepen en Taskforces. Het bestuur juicht dit toe!

De respondenten voelen een toenemende behoefte aan meer verbinding met leden en niet-leden om op die manier te netwerken en interesses te delen. De seminars, al dan niet in samenwerking met ISACA, PvIB, IIA of NBA georganiseerd, en de NOREA-kennissessies zijn goed bekend. Het weer fysiek bij elkaar komen wordt als positief gezellig ervaren, waarbij ook opgemerkt wordt dat er wel meer leden naar toe mogen komen, want dat maakt de borrel na een event des te gezelliger!

In de enquête hebben we gevraagd of men bekend is met de producten en diensten van NOREA. Daaruit kwam naar voren dat nog niet alle uitingen gezien worden. Zo is de REZINE – de maandelijkse nieuwsbrief - bij 70% van de respondenten bekend, mag de bekendheid van NOREA op LinkedIn en Instagram nog verder groeien, zijn de Podcasts (enigszins) onbekend en mogen meer leden de weg vinden naar de Magazine-artikelen op de vernieuwde website. Naast deze interne communicatie wordt gevraagd om ook op het vlak van externe communicatie meer te ondernemen en daarmee door te gaan met de externe expansie van NOREA, eventueel ook in de Europees verband.

Wat betreft het verstevigen van de kwaliteit van ons vak zien respondenten dat er meer vaktechnische bijeenkomsten komen en er trainingsaanbod geïnitieerd wordt. Daarnaast wordt door de respondenten het belang van periodieke kwaliteitstoetsingen benadrukt om daarmee een hoog niveau van kwaliteitsstandaarden in de uitoefening van ons vak te bewerkstelligen.

Op veel vlakken zijn er ontwikkelingen gaande. En inderdaad herkent het bestuur dat het continue hierover communiceren essentieel is, echter het bereiken van de leden is nog niet zo gemakkelijk gebleken. We merken namelijk dat leden hun NAW-gegevens, e-mailadres, huidige werkgever onvoldoende up-to-date houden. Bij deze dan ook de oproep om dit wel te doen, zodat je ook op de hoogte blijft van wat NOREA allemaal onderneemt!

Hieronder een greep uit recente activiteiten:

Mocht je de meest recente publicatie gemist hebben, hierbij de link naar onze FD-bijdrage ‘Commissarissen moeten zich verdiepen in de digitale supply chain’ in het katern Security & Cloud.

Daarnaast heeft het bestuur overleg gevoerd met de vier universiteiten VU, UvA, TIAS en Erasmus en de Commissie van Toelating/Visitatiecommissie om te exploreren op welke wijze instroom naar de opleidingen vergroot kan worden alsook hoe de instroom naar het RE-register verbeterd kan worden. Gezien de toenemende wet- en regelgevingsdruk met daarin vermelding van audits en aantoonbaar in control zijn, ligt hier een kans voor ons vakgebied met goed opgeleide RE's. Goed om te horen dat de huidige post-master IT-auditopleiding vol zit met studenten.

En in september hebben weer enkele leden het podium gepakt om deze regelgevingsdruk te duiden, zoals bij de Roundtable ‘NIS2, AI en IT-Audit, ESG en Cybersecurity’, de kennissessie ‘DORA’ en het Security Congres. Daarnaast heeft de ZZP-bijeenkomst ‘Dossiervorming’ plaatsgevonden om dieper in te gaan op de ins & outs van een goed dossier. In november staan het Risk Event, het jubileumseminar van de kennisgroep ICT&Zorg, het ECP jaarfestival en het CIO Platform-event ingepland met eveneens bijdrages door NOREA-leden. En eind van het jaar wordt de e-learning Cloud Fundamentals gelanceerd.

Tijdens de komende ALV zullen weer een update geven van recente activiteiten, want die zijn er genoeg en daar zijn we als NOREA trots op. Ook wordt dan de strategische richting voor de komende 5 jaar toegelicht én hebben de Young Profs iets speciaals in petto! Dus noteer alvast 12 december 15h30 Hoofddorp in je agenda.

Voor nu véél dank aan de respondenten voor jullie waardevolle reflecties op de strategische weg die NOREA is ingeslagen! Diegene die aangegeven hebben mee te willen helpen in één van de kennis/werkgroepen ga ik benaderen, want zo groeit en bloeit NOREA verder!

Irene Vettewinkel-Raymakers,
Voorzitter NOREA