Permanente Educatie (PE)

In de Code of Ethics is bepaald dat de RE de voor zijn of haar functie relevante deskundigheid op peil moet houden. Daarnaast is in de Code of Ethics bepaald dat de RE moet voldoen aan eisen ten aanzien van de verplichte PE. Deze eisen zijn vastgelegd in de Richtlijn Permanente Educatie. PE heeft, zoals in artikel 1 is omschreven, tot doel de voor de beroepsuitoefening benodigde deskundigheid op peil te houden. Voor de individuele beroepsbeoefenaren is PE noodzakelijk om verantwoord te kunnen blijven functioneren. Zij behoren PE als een integraal onderdeel van hun beroepsuitoefening te zien. Voor de beroepsorganisatie behoort PE tot de na te streven doelstellingen. Een beroep dat in het kader van zijn dienstverlening deskundigheid bij uitstek wil leveren, dient zich qua kennis en houding voortdurend te blijven afstemmen op de maatschappelijke eisen en ontwikkelingen. Het vertrouwen in de beroepsuitoefening, maar ook de geloofwaardigheid en het prestige van het beroep van de RE kunnen alleen in stand worden gehouden als RE’s voortdurend de ontwikkelingen in hun vakgebied nauwlettend volgen. PE is derhalve zowel van belang voor de individuele beroepsbeoefenaren als voor het beroep in zijn totaliteit.
PE-verplichting (Richtlijn Permanente Educatie gewijzigd per 1-1-2019)
Door de statutenwijziging en gewijzigde PE-richtlijn per 1-1-2019 is de ‘niet-actief status’ en de vrijstelling van de PE-verplichting voor leden in deze categorie komen te vervallen RE’s worden geacht RE te zijn, wanneer zij werkzaamheden verrichten op het brede terrein van IT-Governance, -Risk, -Compliance en/of –Audit. 

Volgens de gewijzigde PE-richtlijn zijn daarom alle RE’s verplicht tenminste 120 PE-punten per driejaarsperiode te behalen waarvan 100 gestructureerd en met een minimum van 20 gestructureerde PE-punten per kalenderjaar.

Vrijstelling PE-verplichting
Leden die werkzaam zijn buiten het brede terrein van IT-Governance, -Risk, -Compliance en/of –Audit kunnen, conform artikel 8 van de PE-Richtlijn, aan het bestuur schriftelijk en gemotiveerd verzoeken hen vrijstelling te verlenen tot het verrichten van PE-activiteiten.

Ontheffing PE-verplichting
Indien een lid door bijzondere omstandigheden, zoals bijvoorbeeld ziekte, mantelzorg, werkeloosheid of vergelijkbare situaties van overmacht, niet in de gelegenheid is (geweest) om aan de PE-verplichting te voldoen, kan deze, conform artikel 8 van de PE-Richtlijn, een schriftelijk ontheffingsverzoek voorzien van een deugdelijke motivering en relevante documentatie, aan het bestuur richten.

Sancties bij nalatigheid
Niet voldaan aan PE-verplichting 2022-2024
Indien na de laatste schriftelijke sommatie niet aan de PE-verplichting van de driejaarsperiode 2022-2024 is voldaan dan volgt een aangetekend schrijven met aankondiging van ontzetting per 31-12-2025 door het bestuur conform artikel 8, lid 1 d van de Statuten, wegens handelen in strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de orde.

Op grond van artikel 17.2 van de statuten kan tegen dit ontzettingsbesluit nog in beroep worden gegaan bij de Raad van Beroep indien men schriftelijk bevestigt dat
  1. de uitspraak van de Raad als bindende uitspraak zal worden aanvaard, en
  2. het Beroep niet (of niet meer) aanhangig is bij of niet reeds tot een uitspraak heeft geleid van een rechter, een raad van scheidsmannen of een daarmee vergelijkende instantie.
Het Beroep dient een schriftelijke uiteenzetting te bevatten van de gronden waarop het Beroep is gebaseerd en dient binnen één maand na dagtekening van dit aangetekend schrijven te worden ingediend bij de NOREA (norea@norea.nl)

Mocht deze maatregel worden genomen en men alsnog als RE geregistreerd wil staan dan zal men een verzoek hiertoe moeten indienen bij de Commissie van Toelating conform de Regeling Herintreders. Dit betekent dat men via Commissie van Toelating een PE-opgave van minimaal 80 PE-punten, inclusief onderbouwing, over de afgelopen twee kalenderjaren voorafgaand aan het verzoek tot herintreden dient te overleggen ter beoordeling aan de Commissie Educatie, die op haar beurt de Commissie van Toelating al dan niet positief zal adviseren over toelating als RE.

FAQ's Permanente Educatie


01

Ik ben dit kalenderjaar in het RE-register ingeschreven. Geldt de PE-verplichting dit kalenderjaar al voor mij?

 
Als u in de loop van een kalenderjaar in het register wordt ingeschreven, wordt de PE-verplichting voor u per 1 januari van het volgende kalenderjaar van kracht.
Voorbeelden:
- inschrijvingsdatum in de loop van 2023: driejaarsperiode is 2024-2026;
- inschrijvingsdatum in de loop van 2024: driejaarsperiode is 2025-2027;
- inschrijvingsdatum in de loop van 2025: driejaarsperiode is 2026-2028 etc.
De verplichting tot het volgen van permanente educatie bestrijkt telkens een driejaarsperiode.

02

Ik ben woonachtig en/of werkzaam in het buitenland, word ik nu vrijgesteld van de PE-verplichting?

 
Nee, de PE-verplichting geldt onverkort voor RE’s die langdurig in het buitenland gevestigd en werkzaam zijn.

03

Is het toegestaan PE-punten te behalen voordat mijn PE-verplichting is ingegaan en deze dan in de voor mij geldende driejaarsperiode op te voeren?

 
Nee, het is niet toegestaan PE-punten behaald voordat uw PE-verplichting ingaat in te brengen als ‘startkapitaal’ van uw verplichting.

04

Is het toegestaan PE-punten aan het einde van de driejaarsperiode over te hevelen naar de volgende driejaarsperiode?

 
Nee, aan het einde van een driejaarsperiode begint een nieuwe driejaarsperiode. U start dan weer met nul PE-punten

05

Door ziekte (of andere bijzondere omstandigheden) heb ik niet aan mijn PE-verplichting kunnen voldoen. Kan ik vrijstelling van (een deel van) de PE-verplichting verkrijgen?

 
Indien u door langdurige ziekte of andere bijzondere omstandigheden (deels) niet aan uw PE-verplichting kunt voldoen, dient u dit schriftelijk kenbaar te maken aan de Commissie Educatie via een mail aan pe@norea.nl, of per brief als volgt geadresseerd: NOREA, t.a.v. Commissie Educatie. De Commissie bepaalt of en in hoeverre een verzoek tot vrijstelling of ontheffing voor (een deel van) de PE-verplichting voor een kalenderjaar kan worden verleend.
   
Indien de vrijstelling/ontheffing (voor een deel) van de PE-verplichting niet wordt verleend, stelt de Commissie u een redelijke termijn waarbinnen alsnog aan de achterstallige PE-verplichting kan worden voldaan.

06

Kwalificeren schriftelijke en/of e-learning-cursussen ook in het kader van de PE-verplichting?

 
Bij een schriftelijke leergang is een waarborg dat de leerstof integraal is doorgenomen van belang. Bovendien moet zijn voorzien in de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Het toetsen van het integraal doornemen van de leerstof is mogelijk aan de hand van bijvoorbeeld een examen. Als geen examen wordt afgenomen maar bijvoorbeeld controlevragen worden gesteld of als sprake van een afsluitende bijeenkomst raden wij u aan de antwoorden op de controlevragen te bewaren alsmede de leergangorganisator te vragen de aanwezigheid op de afsluitende bijeenkomst te registreren.

Ook e-learning-activiteiten kunnen kwalificeren in het kader van de permanente educatie, mits sprake is van voldoende waarborg dat de leerstof integraal is doorgenomen en bovendien is voorzien in de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Het toetsen van het integraal doornemen van de leerstof is bijvoorbeeld te bewerkstelligen door het in een module inbouwen van een afsluitende toets. Als hieraan niet wordt voldaan, bestaat nog de mogelijkheid dergelijke online-cursussen te laten meetellen in het kader van ongestructureerde permanente educatie.

07

Hoeveel PE-punten kan ik toekennen aan een door mij verrichte PE-activiteit?

 
Wij kunnen geen eensluidend antwoord geven op deze vraag. Namelijk, zoals onder het kopje Aard van de PE in de Toelichting op de Richtlijn PE wordt beschreven, liggen de PE-activiteiten op drie verschillende aandachtsgebieden waarvoor geldt dat ze van wezenlijke betekenis moeten zijn voor de PE. Als dus het bijwonen van de door u genoemde activiteit voor de uitoefening van uw functie van belang is, kan deze kwalificeren in het kader van uw PE-verplichting.

Eén PE-punt staat gelijk aan 60 minuten besteedt aan permanente educatie. Nadrukkelijk wijzen wij u erop dat het hierbij uiteraard alleen om de daadwerkelijke overdrachtsuren gaat; eventuele pauzes in bijvoorbeeld een cursusprogramma tellen dus niet mee. Het aantal netto uren wordt een-op-een omgezet in PE-punten, waarbij delen van uren naar beneden worden afgerond. Wij adviseren u het programma van de cursus en het deelnamebewijs bij uw bescheiden inzake uw PE-verplichting te bewaren.

Meldpunt vragen en klachten PE
Heeft u vragen over PE en/of wilt u een klacht indienen met betrekking tot PE-aangelegenheden?
Dit kunt u communiceren via het mailadres pe@norea.nl