Fleur Agema: ‘Revolutionair zijn de mogelijkheden van AI in de zorg’

1 oktober 2024
Deze zin staat prominent in het nieuwe regeerprogramma. Artificiële Intelligentie (AI) wordt door de Minister van VWS gezien als een belangrijk antwoord voor het afwenden van een onbeheersbaar arbeidsmarkttekort in de zorg.

Op 12 november vindt ter viering van het twintigjarig jubileum van de Kennisgroep ICT & Zorg het seminar plaats ‘’Is AI nog beheersbaar? In korte interviews leggen de leden van de seminarcommissie uit waarom het voor u belangrijk is om naar dit seminar te komen. Dit keer zijn wij in gesprek met Jan de Boer en dat ging net wat anders dan de vijf vragen die zijn gesteld in de eerdere interviews, maar het laat wel duidelijk zien waarom iemand het congres zou moeten bezoeken.

“Een Minister die AI tot kernpunt maakt en in het regeerprogramma aangeeft hoe met AI de administratietijd van een consult terug te brengen van 7 minuten naar 16 seconden. Wie had dat een aantal jaar geleden kunnen bedenken. De Minister gaat echter niet in op de voorwaarden hoe AI beheersbaar toe te passen. Daar spelen we dus precies op in tijdens het congres op 12 november.”

Aan het woord is Jan de Boer, strategisch IT-adviseur en IT-auditor bij WeDoTrust en lid van de NOREA Kennisgroep ICT & Zorg. We spreken hem over het belang voor bestuurders en IT-auditors om het congres in november te komen bezoeken.

‘’Dagelijks zit ik met zorgbestuurders om tafel over hoe de zorg te transformeren door het met beide voeten op de grond toepassen van digitalisering. Twee onderwerpen komen altijd in al deze gesprekken spontaan naar voren: AI en Informatiebeveiliging. Bestuurders geven aan in een ‘spagaat’ te zitten. Zij worden geacht innovatief te zijn met AI, en anderzijds wordt geëist dat zij volledig in control zijn op het gebied van IT. Denk aan het voldoen aan de NEN7510. En dat schuurt. Want de mensen die in hun organisatie verantwoordelijk zijn voor innovatie en daarover aan hen rapporteren zijn vaak van de school: we gaan het doen en alles moet kunnen. De mensen die verantwoordelijk zijn voor het in control zijn van IT zijn van de andere school: ze vertellen bestuurders we moeten maximaal inzetten op veiligheid en terughoudend zijn als het gaat over het inzetten van AI.”

Naar wie moeten bestuurders dan luisteren en wat moeten ze doen?
“Het klink wat flauw, ze moeten naar beiden luisteren. Zorgorganisaties die koploper zijn investeren in innovatie en in het versterken van control. Je moet als bestuurder verstandig omgaan met het inzetten van AI in de zorg. Als beroepsgroep van IT-auditors benoemen we vaker dat het fundament goed opgezet moet worden. Laat een derde partij meekijken, houd normen en vereisten voor de veiligheid in de gaten en valideer. Drie pijlers die juist bij de inzet van AI belangrijk zijn.

Deze pijlers worden door de drie topsprekers op ons congres benoemd. Zo gaat hoogleraar Carl Moons, Julius Centrum UMC Utrecht, in op algoritmes. Moons is internationaal gezien een frontrunner als het om AI gaat. Hij is mede auteur van de AI-leidraad die voor de zorg is geschreven [https://guideline-ai-healthcare.com/]. Hij wijst erop dat het belangrijk is dat je weet dat je kunt vaststellen wat een algoritme doet. Dat het niet een black-box is waarbij je de uitkomsten niet kunt valideren.

Sander Klous, hoogleraar AI en audit en partner bij KPMG, gaat in op dataplatforms. Hoe moet je deze goed inrichten en hoe kan AI bijdragen het herinrichten van zorgpaden, zodat je de beloftes van Fleur Agema ook kunt realiseren?

En als derde spreker gaat Renske Veenstra, programmanager Health Intelligence Platform Santeon, in op het belang van de kwaliteit van data. Zij ziet in de dagelijkse praktijk dat niet alle data in de patiëntendossiers betrouwbaar is. En we weten allemaal garbage in, is garbage out.”

Voor wie is dan het congres de moeite waard?
“Zowel bestuurders als IT-auditors werkzaam in de zorg moeten hier meer van weten. Er is veel hoop en geloof rondom AI. Veel initiatieven die worden opgestart en mensen in de zorg gaan super enthousiast aan het werk, maar het is o zo belangrijk om het fundament goed neer te zetten. Op het congres krijg je tips hiervoor. Voor een bestuurder worden vragen beantwoord als: Hoe zet ik precies een goed fundament voor het gebruik van AI neer en hoe kan dat veilig? Voor IT-auditors is het interessant omdat willen zij naar de toekomst toe relevant in de zorg blijven zij meer moeten weten over de controle-aspecten van AI. Dat je niet alleen met een vinger gaat wijzen en zeggen ‘dat mag niet’. Zelf sta ik op het standpunt: gebruik AI maar houd beide voeten op de grond. Niemand is tegen AI en niemand is tegen informatiebeveiliging. Ik denk dat we met de informatie die we krijgen tijdens het congres een goede basis kunnen leggen voor een verantwoorde inzet van AI in zorg.”

CV: Jan de Boer
Jan de Boer is als strategisch IT-adviseur en IT-auditor werkzaam bij WeDoTrust en lid van de NOREA Kennisgroep ICT&Zorg. Jan heeft nationaal en internationaal een brede ervaring van meer dan 25 jaar in de gezondheidszorg waar hij directies, (zorg)professionals en toezichthouders bijstaat in complexe technologische verandertrajecten. In de afgelopen jaren adviseerde hij een groot aantal zorgaanbieders, zorgverzekeraars en overheden in Nederland en in het buitenland bij hun inspanningen om strategische IT-toepassingen in de zorg te realiseren. Zijn advies- en audit-ervaring gecombineerd met zijn kritische en pragmatische analyses, maken hem een specialist op het gebied van het vormgeven van innovatieve IT-strategieën in de zorgsector. Jan is medeauteur van het boek ‘Steeds Beter, Op weg naar digitaal leiderschap in de zorg’. Tevens heeft hij de afgelopen jaren diverse opleidingstrajecten en masterclasses gegeven op het gebied van digitalisering in de zorg voor bestuurders, toezichthouders, medisch specialisten, eerstelijnsprofessionals, etc. Al meer dan 20 jaar is hij (eerst vanaf de zijlijn) betrokken bij de Kennisgroep ICT&Zorg.