‘AI komt er, dus bereid je nu goed voor anders loop je achter de feiten aan’

7 oktober 2024
Op 12 november vindt ter viering van het twintigjarig jubileum van de Kennisgroep ICT & Zorg het seminar ‘Is AI nog beheersbaar?’ plaats. In korte interviews leggen de leden van de seminarcommissie uit waarom ook u naar dit seminar moet komen. Deze keer spreken we Robert Spruijt.
  1. Wat is je naam en waar werk je?

    Mijn naam is Robert Spruijt, ik werk nu zo’n tien jaar bij PwC als IT-auditor. In het begin heb ik voor allerlei verschillende type klanten gewerkt, maar ik wilde me graag specialiseren om een betere gesprekspartner voor een het management van een organisatie te kunnen zijn. Mijn interesse ligt vooral bij klanten die niet alleen een winstoogmerk hebben, maar ook een maatschappelijke rol vervullen. Ik ben me daarom gaan richten op de publieke sector en ben steeds meer klanten in de zorgsector gaan bedienen. Dat doe ik nu al zo’n jaar of 6.

  2. Hoe lang zit jij al bij de Kennisgroep ICT & Zorg? En hoe ben je daar terecht gekomen?

    In 2021 werd mij gevraagd om lid te worden van de Kennisgroep omdat PwC op dat moment niet meer vertegenwoordigd was. Dat is dus nog niet zo lang als de andere leden van het organisatiecomité. 😊 Sinds ik bij de Kennisgroep ben heb ik bijgedragen aan het onderzoek naar auditlast in de zorg, dat we ook weer een vervolg gaan geven.

  3. Wat vind jij het belang van de Kennisgroep?

    Omdat we met veel verschillende auditors in de Kennisgroep zitten dek je eigenlijk een breed scala aan onderwerpen die spelen voor IT-auditors. Met dit centrale orgaan is het dan ook mogelijk om handreikingen te schrijven, maar ook meedenken en meewerken aan standaarden en nieuwe richtlijnen. Nu worden de nieuwe richtlijnen niet gewoon over je uitgestort, maar denk je mee over hoe deze het beste kunnen worden opgesteld.

    Een voorbeeld hiervan is het ZekeRE Zorg raamwerk, waarmee zorgorganisaties zijn geholpen met het op orde krijgen van de interne beheersing. Tegelijkertijd helpt het ook IT-auditors bij de controle van deze zorgorganisaties.

    Omdat je dit allemaal doet met een brede groep hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden en kun je invloed uitoefenen op wat er gaat komen.

  4. Waarom zou iemand beslist naar het jubileumcongres moeten komen?

    We organiseren een seminar over AI. In eerste instantie denk je dan, ja ja AI, dat is toch vooral een buzz-woord. Maar ik denk oprecht dat het de belangrijkste ontwikkeling is die voor de deur staat. Iedereen in de zorg moet er mee leren omgaan. En ja er zijn mensen die het omarmen en daarbij te beperkt nadenken over de risico’s, maar er zijn ook mensen die hun hakken in het zand zetten en te veel nadenken over de risico’s. Ik denk dat we met de sprekers op het seminar alle aspecten over het gebruik van AI dekken: Renske Veenstra gaat spreken over datakwaliteit, dat is een belangrijke voorwaarde om AI toe te passen. Carl Moons spreekt over AI strategie en Sander Klous bekijkt het geheel meer vanuit het audit-perspectief en gaat in op hoe je AI beheersbaar kunt houden.

    Dit seminar is dan ook interessant voor iedereen in de zorg, medewerkers die baat kunnen hebben bij de inzet van AI om de werkdruk te verlagen, bestuurders die te maken hebben met het tekort aan personeel en de stijgende kosten en IT-auditors die steeds meer te maken zullen krijgen met dit soort systemen en die zullen moeten controleren.

  5. Wat heb jij nog voor specifieke tips voor andere IT-auditors?

    De rol van AI wordt steeds groter, dus is het voor iedereen van belang zich hier goed op voor te bereiden. Als je je nu niet verdiept in het onderwerp, loop je achter de feiten aan. Tot nu toe had je als IT-auditor te maken met systemen en configuraties die je kunt controleren en de volgende keer zal dat niet veel anders zijn, maar met zelflerende systemen kan de uitkomst steeds weer anders zijn. Hoe kun je dit auditen? Daar krijg je tijdens het seminar bruikbare handvatten voor.