Jubileumseminar ICT & Zorg – Vijf vragen aan Dennis Utermark

20 augustus 2024
Op 12 november vindt ter viering van het twintigjarig jubileum van de Kennisgroep ICT & Zorg het seminar Is AI nog beheersbaar plaats. In korte interviews leggen de leden van de seminarcommissie uit waarom ook u naar dit seminar moet komen.
  1. Wat is je naam en waar werk je? Hoe lang ben je al NOREA-lid?

    Ik ben Dennis Utermark en werk bij KPMG IT-assurance. Mijn werkzaamheden liggen vooral op het vlak van de jaarrekeningcontrole met betrekking tot de IT en ik voer zelfstandige IT-opdrachten uit (3000 en 4400). Ik werk al zo’n twintig jaar alleen voor zorgklanten, de laatste 7 jaar bij KPMG. Ik ben al sinds maart 1999 lid van NOREA.

  2. Hoe lang zit jij al bij de Kennisgroep ICT & Zorg? En waarom heeft deze Kennisgroep jouw interesse?

    Ik ben samen met Nico Huizing en Theo Breed oprichter van de Kennisgroep. Ik was op dat moment collega van Nico Huizing en met de invoering van de nieuwe DBC-systematiek in combinatie met de nieuwe opzet van de zorgverzekering van 1 januari 2005 zagen we dat EPD-software van ziekenhuizen aangepast moest worden op deze systematiek.

    Omdat ik specialist op het gebied van zorg en IT ben was het dus een logische zet om betrokken te raken en te blijven bij deze Kennisgroep.

  3. Wat vind jij het belang en toegevoegde waarde van de Kennisgroep?

    De Kennisgroep heeft ook nu nog een grote toegevoegde waarde in mijn ogen. Je ziet dat er veel ontwikkelingen in de zorg en ICT zijn als het gaat bijvoorbeeld over facturatie en de rechtmatigheid daarvan, maar ook heel belangrijk de digitale informatie-uitwisseling tussen zorgprofessionals. Hiervoor komen steeds nieuwe wetten uit Europa maar ook uit Nederland. Al deze wetten hebben steeds een softwareconsequentie.

    Zo helpen wij als IT-auditor zorgaanbieders die subsidies aanvragen om te kijken of zij voldoen aan de gestelde eisen. Onze Kennisgroep is er voor de IT-auditors die werkzaamheden verrichten op dit vlak, maar ook voor betrokken partijen, VWS en de brancheorganisaties in het veld.

    Voor IT-auditors is de toegevoegde waarde dat je kennis en ervaringen kunt uitwisselen en daarmee dicht op het speelveld zit. Voor de zorgpartners, VWS, ziekenhuizen en brancheorganisaties zijn wij een goede ingang om in contact te komen met IT-auditors die werk in dit veld uitvoeren. Deze partijen weten ons ook steeds beter te vinden. De Kennisgroep fungeert daardoor als aanspreekpunt voor het beroep.

  4. Bij welke uitingen van de Kennisgroep ICT & Zorg was jij het meest betrokken?

    In die 20 jaar hebben we natuurlijk heel wat publicaties verzorgd. Bij de meeste was ik wel betrokken. Als je kijkt naar de rol van VWS op het subsidievlak, zie je dat ze beperkt vaktechnische kennis in huis hebben als het gaat om IT-processen en -risico’s, daarvoor komen ze dan bij ons. Met brancheorganisaties als de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Nederlandse GGZ voeren wij overleg voor het maken van de kaders voor het auditprogramma. Daarin ligt de kracht van de Kennisgroep. En zoals Nico al eerder heeft vermeld beginnen we nu met het programma ‘verlichting auditlast deel 2’.

  5. Waarom zou iemand beslist naar het jubileumcongres moeten komen?

    Voor de organisatie van het congres ben ik gevraagd door Nico om hier een rol in te spelen vanuit mijn jarenlange zorgexpertise. Samen hebben we gekeken wat nou een interessant onderwerp is.

    Zoals je weet kun je geen krant, website of nieuwsbrief ‘openslaan’ of er staat iets in over AI. Ik ben er zelf een beetje moe van eigenlijk. Al die verhalen vertellen dat we volgend jaar de wereld niet meer terug kennen en zijn over the top.

    Wij zagen wel dat AI een belangrijk onderwerp is, zeker in de zorg, maar we wilden er dan wel wat zinnigs over te zeggen hebben, geen bla bla en commercieel praatje. Daarom hebben we als sprekers drie mensen uitgenodigd die met de voeten in de klei van de zorg staan en verstand hebben van het onderwerp. Die kunnen vanuit verschillende perspectieven kijken naar AI in control – het onderwerp van ons seminar.

    Twee van de sprekers zijn hoogleraren. De derde spreker, Renske Veenstra, werkt bij Santeon Ziekenhuizen. Dit is een samenwerkingsverband van grote ziekenhuizen die samenwerkingsprogramma’s hebben voor de ICT. Hierin speelt AI ook een rol, maar zij kijken vooral naar het belang van datakwaliteit. Dat is dan weer een mooie andere invalshoek.

    Vind je dit vakgebied interessant en wil je echt inhoudelijk van mensen die er verstand van hebben horen over AI in de zorg en de controleerbaarheid daarvan, dan moet je zeker komen.

  6. Wat heb jij nog voor specifieke tips voor andere IT-auditors?

    Wil je als IT-auditor a seat at the table hebben bij besluitvormers in de zorg (bestuurders/toezichthouders/IT-leidinggevenden) dan moet je van de hoed en de rand weten hoe de zorg in elkaar zit. Want als je niet weet hoe wetgeving en processen in de zorg geregeld zijn, dan kun je nog alles weten van AI, maar dan kun je niet overzien wat AI in deze sector doet en wat de risico’s hiervan zijn.

    Ik denk dat een bezoek aan ons seminar hier zeker een bijdrage aan kan leveren. En als ik dit mag koppelen aan een oproep: we zijn bij de Kennisgroep altijd op zoek naar ‘vers bloed’, en ja dat mag nog wat diverser en misschien jonger zijn dan we nu in de Kennisgroep hebben, dus kom vooral kijken op ons seminar en wie weet besluit je dan zomaar om je bij ons aan te sluiten.