Jubileumseminar ICT & Zorg – Vijf vragen aan Nico Huizing

13 augustus 2024
Op 12 november vindt ter viering van het twintigjarig jubileum van de Kennisgroep ICT & Zorg het seminar Is Ai nog beheersbaar plaats. In korte interviews leggen de leden van de seminarcommissie uit waarom ook u naar dit seminar moet komen.
  1. Wat is je naam en waar werk je? Hoe lang ben je al NOREA-lid?

    Ik ben Nico Huizing, zelfstandig professional. Ik heb 35 jaar bij Ernst & Young gewerkt, waar ik ook de IT-auditpraktijk heb geleid. Op 1 juli 2010 ben ik voor mezelf begonnen. Sindsdien ben ik werkzaam als commissaris, adviseur, lid raad voor toezicht en ben ik ook ondernemer met een eigen IT-bedrijf. Vanaf de oprichting van NOREA ben ik lid en ben ook actief betrokken geweest bij die oprichting van de beroepsorganisatie.

  2. Hoe lang zit jij al bij de Kennisgroep ICT & Zorg? En waarom heeft deze Kennisgroep jouw interesse?

    Ik ben al sinds 2004 voorzitter van de Kennisgroep ICT & Zorg. Samen met Theo Breed en Dennis Utermark ben ik sinds het begin lid van de Kennisgroep. De Kennisgroep is een gemêleerd gezelschap waarin we professioneel kritisch met elkaar samenwerken.

    We bestaan uit zo’n veertien mensen en werken goed met elkaar samen. We zijn erop gericht om de dingen die we doen goed te doen.

    De Kennisgroep is destijds ontstaan omdat de financiering van de zorg in 2005 op de schop ging met de invoering van de zogenaamde DBC (Diagnose Behandeling Combinaties)-systematiek. Hierdoor werd het noodzakelijk om alle geautomatiseerde systemen aan te passen om ze op nieuwe systematiek aan te sluiten. Een oud-collega van mij zat in de projectgroep van het ministerie van VWS (belast met de invoering van dit nieuwe systeem) en daar heb ik contact mee gezocht. Daaruit is eigenlijk de kennisgroep ontstaan, we wilden met input uit verschillende hoeken (ICT, zorg en (IT-)audit) iets ontwikkelen waarmee je kon zien of de nieuwe software ook deed wat ie moest doen en betrouwbaar en controleerbaar was. We wilden iets ontwikkelen waar iedereen in Nederland die hiermee te maken kreeg ook echt wat aan had. Zo is de eerste publicatie van de Kennisgroep ontstaan: de handreiking ZekeRE Zorg. De publicatie was niet alleen gericht op de collega (IT-)auditors maar ook bijvoorbeeld op softwareontwikkelaars.

    Na dit project hebben we ook toetsingskaders ontwikkeld en publicaties uitgegeven in verband met het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling tussen Patiënt & Professional (VIPP). Ook is in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een auditaanpak ontwikkeld voor de Gedragslijn toegangsbeveiliging van Digitale Patiëntendossiers.

  3. Wat vind jij het belang en toegevoegde waarde van de Kennisgroep?

    Als kennisgroep willen we een toegevoegde waarde zijn voor onze beroepsgroep en de zorgsector. We hebben met een aantal uitingen in de praktijk laten zien dat dat ook lukt.

  4. Wat heeft de Kennisgroep ICT & Zorg in alle jaren tot nu toe bereikt?

    De genoemde publicaties natuurlijk. En in 2022 hebben we tijdens het symposium Auditlast in de Zorg als kennisgroep ons onderzoekrapport over de auditlast binnen ziekenhuizen in Nederland gepresenteerd.

    Nu wordt het vervolgonderzoek auditlast net in gang gezet.

    Het ministerie van VWS heeft ons nu gevraagd om een rol te spelen om een verbeterde informatievoorziening in de zorg op te zetten, daarover spreken we als kennisgroep in september verder.

  5. Waarom zou iemand beslist naar het jubileumcongres moeten komen?

    Het seminar dat wij nu op 12 november organiseren is niet alleen ter viering van ons jubileum, maar gaat vooral in op het actuele thema AI. Iedereen zal hiermee aan de slag moeten. Want vergis je niet, AI is er al! Het is belangrijk om te weten of we dit beheersbaar kunnen houden.

    Iedereen is op dit moment bezig met AI. Maar hoe moet je hiermee omgaan. Als je bijvoorbeeld een aandoening invoert in het AI-systeem, hoe weet je dan dat je naar een juiste diagnose kijkt en of de uitkomst klopt? Wie ziet toe dat de informatie betrouwbaar is en dat het proces verifieerbaar is? Kun je terug naar de bron?

    Zelf denk ik dat we de menselijke component nooit kunnen uitschakelen. Want veel aandoeningen kennen ook een psychosomatische oorzaak en in hoeverre kan AI hier rekening mee houden?

    Als IT-auditor wordt van ons verwacht dat wij nieuwe ontwikkelingen niet alleen op de voet volgen, maar ook dat we concepten ontwikkelen om het beheersbaar te houden. Doel van ons seminar is om hieraan bij te dragen.

    Om dieper in te gaan op deze vragen hebben we twee hoogleraren en iemand uit het werkveld als spreker op het seminar.

  6. Wat heb jij nog voor specifieke tips voor andere IT-auditors?

    Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van nieuwe ontwikkelingen.

    Ik ben ervoor om AI te gebruiken, ik ben tegen om het zomaar te geloven. Er is professionele kennis en kunde nodig om het allemaal te doorgronden.